Författarintervju

Intervju i samband med att Sommarmord i Vaxholm publicerats.Foto: Karin Skinner

Berätta om din bok!

Boken handlar om några äldre damer i Vaxholm, som går en gemensam morgonpromenad varje vardag. Antikrundan kallas de av ortsbefolkningen. Ett mord inträffar på Waxholms hotell. Den pensionerade småskollärarinnan, som känner alla och har haft alla kommuninnevånare i klassen, är nyfiken av sig och ingriper i spaningsarbetet. Antikrundan hjälper till, de spanar och lyssnar på skvaller. Spåren leder tillbaka till kalla kriget och till en internationell konstliga

Hur kom boken till?

Långt innan min pensionering hade jag planer på att skriva en deckare. I mitt arbete inom socialtjänst och psykiatri har jag mött många fascinerande levnadsöden och hamnat i märkliga situationer. Stundtals var jag också arg på politikerna efter snåla budgetanslag till äldre- och funktionshinderomsorgen..

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade en idé som jag fick inspiration till från mitt första arbete som springflicka på Sidenhuset under 1960-talet. Sedan växte handlingen fram allt eftersom. Karaktärerna hade jag redan eftersom detta är en uppföljare till DÖDA LÄTT,  Morden i Vaxholm, den första boken om damerna i Antikrundan.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag känner att jag har många berättelser inom mig, som vill komma ut. Inspirationen kommer från mina egna upplevelser i livet och en fantastisk respons från läsare i min omedelbara omgivning. Många Vaxholmsbor är intresserade av att läsa om händelser på hemorten. Jag utgår från verkliga incidenter, med hög igenkänningsfaktor, men som blir lite förändrade i texten. Många är nyfikna och vill se om de själva är med i boken.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har inte börjat skriva, men har några uppslag som jag samlar i en anteckningsbok.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Gå en skrivarkurs. Det gjorde jag och det hade jag stor nytta av. Till min första bok anlitade jag en professionell lektör, som kom med synpunkter och hjälpte mig att få struktur på manuset. Tänk på att korrekturläsningen kan ta lång tid. Det är bra att ha en yngre och en äldre korrekturläsare för synpunkter på ordval och uttryckssätt.

Varför ska man läsa din bok?  

Man ska läsa min bok om man vill ta del av en initierad miljöskildring av skärgårdsidyllen Vaxholm och dess invånare, samt få en stunds underhållning kryddat med lite spänning. Boken innehåller inte våld, blod eller snusk.

Vad gör du när du inte skriver?

Sommartid odlar jag min trädgård. Jag har ett stort grönsaksland med olika grönsaker och jordgubbar. Squashen växer till bautastorlek bara på några dagar, när den kommit igång. Jag får dela ut överskottet till grannarna. Det blir också lite båtturer i skärgården och samvaro med nära och kära.

Vintertid blir det kultur av annat slag, teater, utställningar och litteratur förstås. Mycket tid tillbringar jag i Resarö Vävstuga, där jag håller hantverkstradition vid liv. Jag designar och väver bland annat trasmattor, som jag sedan säljer på den årliga Skärgårdsmarknaden och julmarknaden i Vaxholm.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla som har läst den första boken om Antikrundan och alla andra runt om i landet och som är intresserade av att läsa om nutida småstadsidyllen Vaxholm och om hur det var i Stockholm på 60-talet.